כאשר עובד מפוטר ממקום עבודתו, או לחילופין – מתפטר ביוזמתו, ישנן חובות וזכויות הנוגעות לניתוק יחסי העבודה עם המעסיק, ששני הצדדים נדרשים להכיר. קיימים כמה הבדלים בין עובדים מתפטרים לבין עובדים מפוטרים מבחינת החוק בישראל, כאשר ההבדלים האלו באים לידי ביטוי במיוחד בהקשר לחובת תשלום הפיצויים לעובד.
כאשר העובד מפוטר מעבודתו, במרבית המקרים אם חלפה שנה מיום התקשרותו עם המעסיק, הוא יהא זכאי לתשלום פיצויי פיטורין ממעסיקו על פי חוק. אולם בכל הנוגע לעובד שמתפטר ביוזמתו מהעבודה, קיים בלבול רב בנוגע לסוגיית הזכאות לפיצויים מן המעסיק. ההאם ישנן נסיבות שבהן העובד מתפטר ונמצא זכאי לפיצויי פיטורים למרות שבחר לעזוב את מקום עבודתו מרצונו החופשי? זהו הנושא בו נעסוק במסגרת המדריך הבא.
באילו נסיבות עובד עשוי להתפטר מעבודתו?
בתור מעסיקים אתם בוודאי שואפים להגיע למצב יציב שבו העובדים שלכם מהווים צוות איתן שרץ איתכם למרחקים ארוכים. אולם למרות הרצון הטוב והתקוות הגדולות, חשוב להבין שלא אחת, עובדים בוחרים לעזוב את מקום עבודתם ממגוון סיבות שאינן תמיד בשליטתו המלאה של המעסיק. בין היתר, מיצוי ושחיקה, מעבר דירה, קבלת משרה טובה יותר עם תנאים טובים יותר והרצון להתפתח, הם בין השיקולים המובילים עובדים להתפטר, ובמצב כזה כדאי להכיר את הזכויות כמו גם החובות שלהם כלפי המעסיק.
באילו תנאים עובד שהתפטר עשוי להימצא זכאי לתשלום פיצויי פיטורים?
ככלל, יש לפתוח ולהגיד כי עובד שבחר להתפטר ביוזמתו ממקום העבודה שלו, לא זכאי לקבל פיצויי פיטורים באופן עקרוני. נושא הפיצויים רלוונטי בעיקר לקהל העובדים המפוטרים ממקום עבודתם, אולם בחלק מהמקרים פיצויי פיטורים למתפטר יהפכו גם הם רלוונטיים. למשל, קיימים מקרים אשר בהם פיצויי פיטורים ישולמו למתפטר, למשל – בתרחיש של מתפטר בדין מפוטר או כאשר העובד עבד במשך שנה שלמה אצל המעסיק וחתם על סעיף 14.
האם הזכות לקבלת פיצויי פיטורין לעובד שהתפטר תקפה בכל מצב?
הדרישה לשנת עבודה מלאה של העובד במקום עבודתו, בטרם הוא הגיש את התפטרותו, היא לא דרישה שתביא עימה באופן אוטומטי זכאות לקבלת פיצויי פיטורין למתפטר. מדובר כאן על נסיבות מסוימות, שבמידה והן רלוונטיות, יצטרך העובד לעמוד בתנאי של שנת עבודה מלאה על מנת לקבל פיצויי פיטורים למתפטר.
מהם תנאי הסף לקבלת פיצויי פיטורים למתפטר?
על פי חוקי ההעסקה במדינת ישראל, פיצויי פיטורים למתפטר יוכלו לבוא לידי ביטוי במקרים אחדים, כאשר תנאי העבודה במשך שנה אחת תקף בכולם. כאשר העובד מתפטר מתוקף העובדה שהוא הגיע לגיל פרישה, הוא יוכל לקבל פיצויי פיטורים למתפטר. במידה ובן המשפחה של העובד או העובד עצמו מתפטרים בעקבות מצב בריאותי לא טוב אשר מחייב טיפול, גם במקרה זה הוא יהיה זכאי לקבלת פיצויי פיטורים למתפטר.
האם עובד שהתפטר עקב הפיכתו להורה זכאי לתשלום פיצויי פיטורים?
במקרים שבהם עובד עוזב את עבודתו בעקבות לידה, שכן היא מחייבת זמינות לטיפול ברך הנולד, זכאי העובד לקבל פיצויי פיטורים למתפטר, כמו גם במקרים שבהם העובד מתפטר משום שאימץ ילד שבו הוא נדרש לטפל, או מקרים בהם העובד המתפטר הופך הורה לילד מאם פונדקאית. כל אלו יובילו לתשלום פיצויי פיטורים למתפטר. כמו כן, קבלת ילד במסגרת של משפחת אומנה, גם היא יכולה להוביל את העובד להתפטר מעבודתו, ולהיות זכאי לקבלת פיצויי פיטורים.
זכאות לפיצויי פיטורים בעקבות הרעה בתנאי ההעסקה
בחלק מהמקרים העובדים מתפטרים שלא בנסיבות אישיות, אלא בנסיבות הקשורות באופן ישיר למקום העבודה שלהם. כמובן שלא כל סיבה תעמוד בתור סיבה שבגינה יוכל העובד לקבל פיצויי פיטורים למתפטר, אבל במקרים שבהם מתרחשת הרעה בתנאי העבודה של העובד, הרעה שבאה לידי ביטוי באופן מוחשי, אותה המעסיק לא משפר לאחר התרעה מצד העובד – הוא בהחלט יהיה זכאי לקבלת פיצויי פיטורים. גם משרד או מפעל שהעתיק את משכנו למיקום גיאוגרפי חדש, דבר שהרע את תנאי העבודה של העובד, הוא סיבה שבעקבותיה פיצויי פיטורים למתפטר יהפכו רלוונטים.
על הזכות לקבלת פיצויי פיטורים בנסיבות של גיוס לשירות צבאי
עובד שמתפטר ממקום עבודתו בעקבות גיוס לגורמים כמו צבא ההגנה לישראל, המשטרה, או שירות בתי הסוהר, כמו גם עובד שמתפטר ממקום עבודתו על מנת להתחיל בהתנדבות לשירות לאומי אזרחי, כמו גם עובד שמתפטר בשביל להתנדב למטרה ציבורית או לאומית – כל אלו יהיו זכאים לקבלת פיצויי פיטורים למתפטר.
איך אדע אם עובד שהתפטר זכאי לקבל ממני פיצויי פיטורים?
פיצויי פיטורים למתפטר הם עולם ומלואו, ולכן מעסיקים, שממילא טרודים באין ספור נושאים לטיפול, לא רק שלא יצליחו לזכור את כל הוראות החוק הנוגעות לעניין, אלא שיתקשו לעקוב גם אחר שינויי החקיקה התכופים בנושא זה. לפיכך כל מעסיק יצא נשכר אם ידאג להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה באופן שוטף או בעת הטיפול בעזיבת עובדים בפועל.
העובד התפטר ונמצא זכאי לפיצויי פיטורים? כך תוודאו שאתם פועלים כחוק
כדי שלא תמצאו את עצמכם מסתבכים, משלמים פיצויי פיטורים לעובד שאינו בהכרח זכאי להם, או נמנעים מתשלום פיצויי פיטורין כחוק לעובד שדווקא זכאי להם – הפתרון המומלץ ביותר הוא להסתייע בשירותיו של עורך דין מומחה לדיני עבודה באופן שוטף. עורך דין דיני עבודה מנוסה, מחזיק בכל הידע הדרוש להכוונת מעסיקים להתנהלות תקינה, הוגנת וחוקית מול עובדיהם, זאת במקביל למיצוי זכויותיו של המעסיק עצמו.
התכנים המובאים להלן אינם בגדר חלופה לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין מוסמך, והם מתפרסמים לידיעה כללית בלבד. המידע בעמוד זה אינו מידע משפטי מחייב, ואין להישען עליו בשום צורה. במקרים בהם נדרש ליווי משפטי בנושא זכויות מעסיקים, זכויות עובדים או בכל נושא אחר, יש לפנות באופן ישיר להתייעצות משפטית מקצועית מול עורך דין המתמחה בדיני עבודה.