תביעת חוב של עובדים בפירוק חברה

בעולם העסקים, מתחולל תהליך מתמיד של הקמת עסקים חדשים, ומצד שני פירוק של עסקים קיימים, כמו גם פשיטות רגל של עוסקים מורשים או עוסקים פטורים. על פי הנתונים הקיימים, בשנת 2019 הוקמו בישראל קצת יותר מחמישים וחמישה אלף עסקים. מנגד, ארבעים אלף עסקים נסגרו באותה התקופה, בדומה לממוצע של השנים האחרונות. הנתונים של שנת 2020 עדיין לא פורסמו, אבל ההערכה בקרב גורמים מקצועיים היא שמספר העסקים שיסגרו ומספר החברות שיכנסו להליכי פירוק חברות או הליכי חדלות פירעון, יהיה גבוה באופן משמעותי מהממוצע של השנים האחרונות. במאמר זה נרחיב את היריעה בנושא של פירוק חברות על כל המשתמע ממנו.

מה זה בעצם פירוק חברות? מה בין פירוק חברות לבין פשיטת רגל? מי יוזם את תהליך הפירוק של חברה? מהן הסיבות העיקריות להפסקת הפעילות העסקית ופירוק החברה? איך בדיוק מתבצע הליך הפירוק של החברה? מהן החלופות האפשריות לתהליך הפירוק של העסק או החברה? מה תפקידו של עורך דין המתמחה בנושא פירוק חברות? על כל השאלות האלו ועוד נענה בשורות הבאות.

פירוק חברה – במה מדובר?

פירוק חברה הוא למעשה התהליך שבו חברה שהייתה פעילה וייצרה הכנסות, מפורקת מנכסיה הקיימים ומתפרקת. ברגע שתהליך הפירוק מסתיים, חדלה האישיות המשפטית והעסקית הספציפית של החברה להתקיים ואיש אינו יכול לעשות שימוש לא בשלד העסקי של החברה ולא בשום מרכיב אחר שלה. החברה איננה מסוגלת לייצר רווחים, אבל מנגד היא גם לא יכולה להמשיך ולצבור הפסדים.

פירוק חברות – מוצדק בכל מצב?

בדרך כלל, אם לחברה יש ערך מוסף גבוה ויש סיכוי שעסק אחר או אדם אחר יוכל לעשות בה או בחלקים ממנה שימוש, אזי יכול להיות שכדאי להשאיר אותה כעסק חי. אבל אם מתברר שלמעט הנדל"ן, הרכוש או הנכסים, או המכונות והציוד הנוסף שהחברה צברה.

וכן רשימת הלקוחות שלה, אין היתכנות להמשך הקיום של החברה הזאת כעסק חי ורווחי, כי אז ברור שהליך פירוק חברה הוא דבר הנכון ביותר לעשות. עם זאת, יש מקרים שבהם עשוי המפרק שמונה לחברה, להחליט להשאיר אותה בחיים ולנסות להפוך אותה לרווחית, או לכל הפחות להפחית את ההפסדים, במטרה להחזיר חלק גדול ככל האפשר מהחובות. במהלך ההיסטוריה קרה לא פעם שדווקא ההחלטה הזאת יצרה מהפך, וחברה בעייתית הפכה לחברה רווחית.

על פירוק חברות, חדלות פירעון ומה שביניהם

למעשה, אפשר לומר כי פירוק חברה ופשיטת רגל חד הם. ההבדל העיקרי הוא שפשיטת רגל הוא מצב שבו אדם פרטי, או בעל עסק (שאינו רשום כחברה בע"מ), צובר הפסדים כל כך גבוהים וחובות כל כך גדולים לנושים, עד שהוא איננו יכול להמשיך לתפקד מבחינה עסקית או כלכלית.

פירוק חברות
פירוק חברות

אותו התהליך עצמו עובר על חברה בע"מ שצברה הפסדים משמעותיים, וסך כל החובות שלה עולה על סך כל ההכנסות העתידיות שלה במידה כזאת, שהחברה הזאת אינה יכולה להמשיך ולתפקד. אולם לפעמים, גם חברה רווחית שנקלעה לקשיים זמניים, עלולה להיות מפורקת. הדבר המצער הזה עלול לקרות, אם לא עומד לרשות החברה הון חוזר אשר יכול להספיק לה לצורך המשך הפעילות התקינה שלה.

הון חוזר הוא סכום הכסף הנדרש לחברה לממן את ההוצאות שלה, מרגע התחלת הייצור ועד לרגע שבו מתקבלת התמורה עבור המוצר הנמכר ללקוח. למרבה ההפתעה, לא אחת קורה שרק בגלל המחסור בהון חוזר, עסקים מגיעים למצב של חדלות פירעון. ספקים מפסיקים לספק חומרי גלם, ולעסק אין אפשרות לשלם לעובדים. בהמשך המאמר נביא הסבר מקיף יותר, איך דבר כזה יכול להתרחש.

התוצאה הבלתי נמנעת של המצב הזה, מכל מקום, היא שעסק רווחי, שיש לו לקוחות בטוחים והיקפי מכירה משמעותיים, מגיע לפירוק בגלל חדלות פירעון ובגלל שאחד הספקים החליט להגיש בקשה לפירוק העסק. במקרה כזה יש הליך מוסדר בהוצאה לפועל לפירוק החברה וכינוס הנכסים, הסחורות או המזומנים שלו לידי הנושים בצורה מסודרת. זאת, נוסף על רשימת הלקוחות וכן פטנטים או סימנים מסחריים.

מי יוזם את תהליך הפירוק של חברה?

פירוק חברה הוא תהליך אותו רשאים ליזום בעלי התאגיד, או מי מנושיו (לרבות עובדיו), ובמקרים חמורים גם היועץ המשפטי לממשלה. כאשר הבעלים של העסק מבין שאפסו הסיכויים להבריא את החברה ולהחזיר אותה לרווחיות, הוא רשאי לפנות לממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים בבקשה לפרק את החברה.

גם הנושים של העסק, יכולים ליזום כאמור את הליכי הפירוק כנגד החברה להציג מסמכים הנוגעים לחובות של החברה כלפיהם, ולהגיש בקשה למתן צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון כלפי החברה, במידה והחברה איננה מסוגלת לעמוד עוד בהתחיבויותיה כלפיהם.

במסגרת הבקשה, רשאים הנושים לציין את המלצתם לגבי שיקום החברה או פירוקה. אולם חשוב לדעת כי ברגע שהחברה נכנסת להליכי פירוק, אין לשאר הנושים שלה ברירה אלא "לקפוץ על העגלה" ולנסות גם הם להציל חלק מהחובות של החברה כלפיהם. זאת, למרות שאולי לא התכוונו לכך והם היו מעדיפים שהעסק ימשיך להתקיים, בתקווה שהוא יחזיר את מלוא החובות שלו בהמשך.

בקשה למתן צו לפתיחת הליך חדלות פירעון לחברה, יכולה כמצוין לעיל, להיות מוגשת גם מטעם היועץ המשפטי לממשלה, ככל שנמצא שיש עניין ציבורי בפירוקה של החברה או הבראתה. על בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון עבור חברה, המוגשת מטעם היועמ"ש, למעשה חלות אותן הוראות שהחוק מחיל על בקשת נושה לפתיחת הליכים.

מהן הסיבות העיקריות לפירוק חברות?

ישנן כמה סיבות אפשריות להגעתו של תאגיד למצב של קריסה, מה שעלול להביא לפירוק שלו. הסיבה הראשונה היא מצב בו העסק נקלע לקשיים והמוצרים שלו מפסיקים להימכר, או המכירות נחלשות מאוד. הירידה במכירות יכולה להיות זמנית, ואז אולי אפשר לחשוב על פתרון אחר זולת פירוק חברה. אבל לעיתים מתברר לבעלי העסק ולעובדים בו, שהם לא השכילו להתאים את אופי הפעילות שלהם לדרישות השוק.

סיבה אפשרית נוספת לחדלות פירעון שמביאה לכדי פירוק של חברה, היא אובדן של לקוח מרכזי שהעסק לא מצליח למצוא לו תחליף, מה שמקטין את המכירות ואת ההכנסות ומביא את העסק למצב של חדלות פירעון, הפסקת הפעילות העסקית ובסיכומו של עניין לפירוק העסק.

אולם מעבר לכל שאר הסיבות שצוינו כאן, הסיבה השכיחה ביותר שגורמת לעסקים להתפרק, היא מחסור בהון חוזר, כפי שכבר הוזכר לעיל. הון חוזר הוא, כפי שכבר הוסבר, הסכום שצריך לשמן את הגלגלים של העסק מרגע רכישת חומרי הגלם, עבור דרך תהליך הייצור וכלה במכירת המוצר המוגמר, וקבלת התמורה עבורו.

בגלל מוסר התשלומים הבעייתי בישראל, קורה לא אחת שלקוחות משלמים לספק את התמורה עבור הרכישה באיחור רב. מעבר לעובדה שבינתיים העסק צובר ריביות חובה, עלול להיווצר מצב שבו העסק נמצא בחריגה ממסגרת האשראי, כך שהבנק מסרב להעניק לו הלוואה.

נוצר מצב פרדוקסלי, שלעסק יש לקוחות ויש מוצרים איכותיים שהוא יכול למכור, אבל מה שחסר לו הוא הון חוזר, לממן רכישת חומרי גלם, תשלום לעובדים והוצאות אחרות. כאשר חברה כזאת מתקשה לגייס את הסכום הנדרש, לפעמים אין ברירה והיא מכריזה על פירוק, או שאחד הנושים מבקש לפרק אותה. כשהסיבה היא חדלות פירעון.

איך מתבצע הליך פירוק חברות?

הליכי פירוק של חברות במסגרת חוק חדלות פירעון החדש, תחילתם בהגשת בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי כנגד החברה – הליכים שמסתיימים באופן לא מפתיע באחד משני אופנים: פירוק החברה או שיקומה. זאת לעומת המצב שהיה קיים בעבר, אשר במסגרתו הליכי שיקום החברה והליכי הפירוק של החברה היו נפתחים במסלולי טיפול נפרדים, אשר כל אחד מן המסלולים הללו היה מטופל במסגרת סעיפי חקיקה נפרדים.

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש שנחקק בשנת 2018, קובע כי הליכי חדלות פירעון עבור חברות יפתחו בתור הליך יחיד אשר במסגרתו מתבצעת הערכה שמטרתה היא לקבוע האם החברה היא אכן חדלת פירעון. על פי הבחנה זו מגיע בית המשפט להחלטה הנוגעת להמשך דרכה של החברה, ונקבע אפיק הטיפול בחברה חדלת הפירעון: באמצעות הליכי שיקום והבראה או במסגרת הליך של פירוק חברות.

חלופות אפשריות לתהליך של פירוק חברות

חלופה אפשרית אחת לתהליך של פירוק העסק, יכולה להיות השגת מימון, או מה שנקרא בשפה המקצועית "הלוואת הון חוזר". חשוב להשיג את ההלוואה בתנאי מימון נוחים ככל האפשר, ובפריסת תשלומים נוחה ככל האפשר. כך יוכל העסק לחזור לפעילות ולהמשיך לפרנס את העובדים בו ואת המנהלים.

חשוב להימנע ככל האפשר מנטילת הלוואה מגורמים מפוקפקים או בריביות מטורפות, שכן זה רק ידחה את הקריסה ולא יקדם את בעלי העסק לשום מקום. עם זאת, הלוואה כזאת אפשר לקחת רק אחרי בניית תוכנית עסקית, שתבדוק את מידת היכולת של העסק להתאושש. אם מתברר שהעסק בעייתי, כדאי להימנע אפילו מהצעד הזה.

הסדר חובות והשארת העסק בחיים

חלופה אחרת לפירוק העסק היא ניסיון להגיע עם הנושים של העסק להסדר חובות – ויתור שלהם על חלק מהחוב, תמורת פירעון מיידי של היתרה. המגבלה של הפתרון הזה היא הצורך להגיע להסדר עם כל הנושים ללא יוצא מן הכלל, אחרת ההסדר לא יתקיים.

מגבלה שנייה היא הצורך של בעל העסק להזרים אליו הון עצמי, שלא תמיד עומד לרשותו. אבל אם הסדר כזה יוצא לפועל, הוא עשוי להיות פתח המילוט של העסק מפני פירוק. זאת, כפי שכבר הוזכר לעיל, בתנאי שלעסק אכן יש זכות קיום כלכלית.

מכירת העסק כעסק חי או המשך הפעלת העסק?

אפשרות אחרת למניעת פירוק העסק, היא מכירה שלו כעסק חי. אם מתברר למפרק שהאפשרות הזאת אכן קיימת, הוא יעשה הכל על מנת לממש אותה. גם כאן, צריך לחזור ולציין את היכולת של העסק להתאושש כגורם מרכזי בהחלטה של המפרק באשר לפירוק העסק או מכירה שלו. האפשרות האחרונה, היא להמשיך ולהפעיל את העסק, במטרה להפוך אותו לרווחי. במצב הזה, העסק יוכל להחזיר לכל הנושים את מרבית החובות כלפיהם, אם לא את כולם.

על חשיבותה של תוכנית עסקית להעלאת העסק על דרך המלך

אם הבעלים של העסק או השותפים בו מאמינים שבמקום פירוק העסק הם יכולים להעלות אותו על דרך המלך, הדבר החשוב ביותר לעשות הוא לבחון אפשרויות לקבלת הלוואה או למצוא משקיע עבור העסק. לשם כך, הם חייבים להכין תכנית עסקית מפורטת.

התוכנית חייבת לכלול את כל המרכיבים שיסייעו לעסק לחזור לדרך המלך, ולהיות בנויה בצורה כזאת שלמשקיע הפוטנציאלי יהיה ברור המסלול שהעסק אמור לעבור, עד שיגיע לרווחיות. מומלץ מאוד להסתייע לשם כך בעורך דין המכיר את התחום העסקי, בכלכלן או ביועץ עסקי מיומן.

מה תפקידו של עורך דין בהליכי פירוק חברות?

כל אחת מן החלופות שהוזכרו לעיל לפירוק החברה, יכולה לצאת אל הפועל אך ורק על פי החלטה ועל פי שיקול הדעת של המפרק. לא אחת קרה שמפרק שהבין את הפוטנציאל העסקי של חברה שעמדה בפני פירוק, אפשר לעובדים של העסק בעצמם או לאיש מקצוע שהוא מינה באופן ישיר, להמשיך להפעיל את העסק.

לצורך העניין, המפרק עשוי לאפשר לעסק לגייס הלוואה שתאפשר לבעלים שלו לחדש את ההפעלה שלו. המפרק עצמו הוא עורך דין המתמחה בנושא והיכול לבצע את מלאכת הפירוק והמכירה של כל אחד ממרכיבי הנכסים של העסק באופן עצמאי לרוכש אחר.

כל הכספים שנאספים נכנסים לקופת הפירוק, ובתום המכירה הם מחולקים לפי מפתח שנקבע מראש. המפתח נקבע לפי גודל החובות של העסק לכל ספק, וכן לאחר מתן עדיפות ראשונה לנושים מובטחים. למרבה הצער, אם העסק לא נמכר כעסק חי, העובדים של העסק הם בסבירות גבוהה, האחרונים שיראו סכום כסף כלשהו ממנו. הראשונים שיוחזר להם כספם הם הנושים המובטחים, ולרוב הם הנהנים היחידים ממכירת נכסי העסק והרכוש שלו.

פירוק של חברות ארנק

אחת התופעות המעניינות שהתפתחו להן לפני כשני עשורים, היא תופעה של מה שנקרא "חברת ארנק". את החברות הללו הקימו בעלי מקצוע מגוון תחומים, במטרה להפחית ככל שניתן את תשלומי המס. השיטה עבדה כדלקמן: עובד שמרוויח, למשל, שכר של חמישים אלף שקלים לחודש, חייב לשלם מס הכנסה שיכול להגיע לכדי חמישים אחוזים מההכנסה ברוטו.

אבל אותו אדם ביקש מהמעסיק שלו להוציא לו תלוש שכר בגובה של 14,580 ש"ח, שזה השכר המרבי שעליו הוא משלם מס הכנסה של עשרים אחוזים. על כל שקל יותר,  הוא ישלם 31% ובשכר של מעל 42,000 ש"ח ומעלה, המס מגיע לגדי 47% מההכנסה.

במצב הזה, הרבה יותר משתלם היה להקים חברת ארנק ולשלם מס מרבי של 25% על הרווחים של חברה בע"מ. אבל נכון להיום, רשויות המס לא קונות את הטריק הזה והן למדו איך לחייב את בעל החברה במס המרבי. כתוצאה, התחיל גל של פירוק חברות. אבל בהעדר נושים ובהעדר חובות, הפירוק הסתיים במהירות הבזק.

בשורה התחתונה – למי ניתן לפנות לסיוע משפטי סביב פירוק חברות?

פירוק חברות הוא תורה בפני עצמה. עבור בעלי העסק ועבור העובדים, מדובר לרוב בטרגדיה אמיתית. עם זאת, כאשר עושים זאת נכון, ניתן לייעל את התהליך ולצמצם במידה ניכרת את הפגיעה הנוספת בזכויותיהם ובמצבם הכלכלי של הצדדים המעורבים.

מעוניינים לדעת עוד? זקוקים לשירותיו המקצועיים של עורך דין מנוסה המתמחה בנושא של פירוק חברות? אם התשובה לשאלות הללו היא חיובית, מומלץ להקדים תרופה למכה ולפנות בהקדם להתייעצות ראשונית עם עורך דין פירוק חברות שיוכל ללוות אתכם לאורך כל הדרך עד להבאת הסאגה הבלתי נעימה לסיומה.

כל התכנים המובאים להלן אינם משמשים בתור חלופה לייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין המתמחה בדיני עבודה, והם מתפרסמים לידיעה כללית בלבד.

המידע בעמוד זה אינו על תקן מידע משפטי מחייב, ואין להישען עליו בשום אופן. במקרים בהם דרוש ליווי משפטי בנושא יחסי עבודה, יש לפנות באופן ישיר להתייעצות משפטית מול עורך דין מומחה לדיני עבודה.