כל חברה, ועל אחת כמה וכמה חברה בע"מ, הינה ישות משפטית לכל דבר ועניין. כמו כל ישות אחרת, עשוי להגיע הזמן שבו תגיע החברה לסוף דרכה ותתפרק. מתי מתקבלת ההחלטה לפרק חברה קיימת? מי יכול לבקש את פירוק החברה? מהן הסיבות השכיחות לפירוק חברה? מהו פירוק חברה לבקשת עובדים עד למימוש הזכויות? מה קורה אם הרכוש והכספים שנמצאים ברשות החברה אינם מספיקים לכיסוי כלל ההתחייבויות שלה? איך מתבצע הליך הפירוק? בשורות הבאות נעסוק בפירוק חברות ואיך לבצע את הפירוק ביוזמת העובדים בצורה נכונה ובזמן הקצר ביותר האפשרי.
מתי עשויה להתקבל ההחלטה לפרק חברה?
ההחלטה לפרק חברה פעילה עשויה להתקבל בכמה מצבים שונים. עם המצבים הללו ניתן למנות העדר פעילות, החלטה של הבעלים או בקשה מצד הנושים. בנוסף, אפשר לפרק חברה בקלות יחסית אם היא לא ביצעה פעולות עסקיות במשך שנה ממועד הייסוד שלה, או בשנה האחרונה לפני הבקשה לפרק את החברה.
אם הבעלים של החברה הלך לעולמו, היורשים שלו עשויים להיות אלה שיגישו את הבקשה לסיים את חייה העסקיים של החברה. עם זאת, רשם החברות יכול לדחות את בקשת הפירוק אם החברה לא עמדה בתנאים הנדרשים המאפשרים לבעלי המניות או לנושים לפרק אותה.
מי יכול להגיש בקשה לפירוק חברה?
כדי לפרק חברה חייבת להתקבל בקשה מסודרת לפירוקה על ידי הבעלים, בעלי המניות או הנושים שלה. הבקשה חייבת להיות מלווה בתצהיר של המבקשים. בנוסף, החברה צריכה להיות נקיה מחובות. להלן רשימת הגורמים היכולים להגיש בקשה לפירוק חברה:
החלטת בעלים |
אם לחברה יש בעלים יחיד שהוא גם בעל המניות וגם הדירקטור, הוא יכול להגיש בקשה לפירוק החברה. הפירוק יוכל להתרחש בתוך כשישה חודשים מרגע שהתהליך התחיל. אם לחברה אין חובות לספקים או לנותני שירות או אחרים, תהליך הפירוק יסתיים במהרה והחברה תימחק מהרישום אצל רשם החברות. |
החלטת בעלי מניות |
כאן נדרשת הסכמה ומעורבות של כל בעלי המניות. כל אחד מהם צריך להצהיר על רצונו לפרק את החברה. בנוסף, כמו בסעיף הקודם, חשוב שלחברה לא יהיו חובות לספקים ונותני שירותים. פירוק חברה במקרה זה יכול להימשך עד שנה. |
פירוק חברה לבקשת נושים |
לעיתים, נושים של החברה עשויים להיות הראשונים המגישים בקשה לפרק אותה. זאת, במטרה להיפרע ממנה באמצעות מכירת הרכוש שלה, הכספים בחשבונות הבנק וכל דבר אחר שיוכל לכסות ולו חלק מהחובות. |
פירוק חברה לבקשת העובדים |
יש מקרים שבהם העובדים יכולים להגיש בקשה לפירוק החברה. בעניין זה נדון בהמשך המאמר. |
מהן הסיבות השכיחות לפירוק חברה?
בדרך כלל, חברה יכולה להיות מפורקת במקרים כדלקמן:
- לבקשת הבעלים או בעלי המניות – אם הבעלים או בעלי המניות בעסק מעוניינים לסיים את החיים העסקיים שלו. בדרך כלל, החלטה כזאת מתקבלת אם אין לבעלים אפשרות או רצון להמשיך את הפעלת העסק או למכור אותו כעסק חי.
- לבקשת הנושים – אם הנושים של העסק מוצאים לנכון להגיש בקשה לפירוק עקב חדלות פירעון
- לבקשת העובדים – אם החברה חיית לעובדים כספים ויש בכוונתם להיפרע ממנה
- העדר פעילות – אם החברה לא הייתה פעילה שנה אחת לפחות ממועד ההקמה שלה, או שנה אחת לפחות לפני מועד הגשת הבקשה לפירוק.
בכל אחד מהמקרים, הליך הפירוק מנהל כחוק ותוך עמידה בכל הכללים ובכל הדרישות. פירוק חברה יכול להימשך בין שישה חודשים לשנה, בהנחה שלחברה אין כאמור חובות קיימים ואם ישנם – יש ברשותה האמצעים לפרוע את החובות הללו.
על פירוק חברה לבקשת עובדים והמשמעות שלו
בדרך כלל, חברה אשר נמצאת במצב שבו היא איננה יכולה לפרוע את החובות שלה עלולה להפסיק גם לשלם כספים לעובדים ולהעביר כספים לקרנות הפנסיה, קרנות ההשתלמות ועוד. העובדים נמנים עם הנושים של החברה, ומעמדם הוא השני בתור לאחר הנושים המובטחים שלה. לפיכך הסיכויים שלהם לקבל ולו חלק מהכספים שהחברה חייבת להם גבוהים משל כל נושה אחר, למעט נושים מובטחים.
מה קורה אם הנכסים של החברה והכסף בקופה אינם מספיקים
במידה והנכסים של החברה אינם מספיקים לפירעון החובות לעובדים ומיצוי הזכויות שלהם, הביטוח הלאומי יעביר את כל הכספים לקרנות הפנסיה ולפיצויים. זאת, לאחר שהתברר שאכן הזכויות של העובדים לא מוצו כחוק. עם זאת, חשוב לדעת שהביטוח הלאומי איננו מכסה החזר הוצאות רכב והוצאות אחרות, אלא רק מרכיבים מסוימים בשכר ולא תמיד באופן מלא.
ובכל זאת, זה הרבה יותר ממה שיש למעסיק להציע. כדאי לברר ולדעת מראש אילו מרכיבים בשכר הביטוח הלאומי אכן מכסה ואילו מרכיבים לא יכוסו על ידי המוסד לביטוח לאומי.
פירוק חברה לבקשת העובדים: איך מתבצע הליך הפירוק?
אם פירוק החברה מתבצע לבקשת העובדים, יפעל כונס הנכסים בראש וראשונה על מנת להסדיר את החובות של העסק כלפיהם. זאת, כמובן, בהנחה שלרשות העסק עומדים נכסים וממון שיכולים לכבות את ההתחייבות לעובדים. הסיבה לכך שכדאי להגיש בקשה לפירוק מוקדם ככל האפשר, היא שככל שהבקשה תוגש מוקדם יותר, כך הסיכויים שהנכסים שיתקיימו בעסק במועד הגשת הבקשה יספיקו לפירעון מלא או חלקי של החוב לעובדים.
ככל שהבקשה לפירוק תוגש על ידי נושים אחרים, הסיכויים לייתכנות של מצב כזה יהיו נמוכים. לכן, אם ידוע שהעסק נמצא בקשיים, חשוב מאד להיות עם עיניים פקוחות, לעקור אחרי האירועים ולהגיש את הבקשה מוקדם ככל שניתן, אם העסק אכן בקשיים משמעותיים.
כך עורך דין מסייע בהגשת בקשה מסודרת לפירוק חברה לבקשת העובדים
כל אחד מהעובדים אמון על ביצוע המלאכה שלו. עם זאת, העובדים בדרך כלל אינם מתמצאים בנבכי החוק. לכך, אם וכאשר מגיעה העת להגיש בקשת פירוק חברה לבקשת העובדים, חשוב לדאוג לכך שהבקשה תוגש בצורה מסודרת על ידי עורך דין מיומן המכיר את הנושא ומתמחה בו. הגשת בקשה באופן הנדרש ובמועד הנכון מגדילה את הסיכויים של העובדים לשמור על הזכויות שלהם.
כל התכנים המובאים להלן אינם משמשים בתור חלופה לייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין המתמחה בדיני עבודה, והם מתפרסמים לידיעה כללית בלבד. המידע בעמוד זה אינו על תקן מידע משפטי מחייב, ואין להישען עליו בשום אופן. במקרים בהם דרוש ליווי משפטי בנושא יחסי עבודה, יש לפנות באופן ישיר להתייעצות משפטית מול עורך דין מומחה לדיני עבודה.